partnerzy


projekty domów

Zioła ogrodowe

  • Anyż gwiazdkowy (Illicium verum)


    Anyż gwiazdkowy to dzewo wyrastające na 8-10 m wysokości. Ma pociągłe liście w kolorze zielonym, żółte lub różowawe kwiaty. Owoc składa się z 6 do 10 mieszków jednonasiennych, zdrewniałych, zrośniętych gwiazdkowato. Każdy mieszek zawiera brązowawe, mieniące się nasienie.


  • Działanie


    Owoc ma mocny słodkawokorzenny smak. Anyż gwiazdkowy uprawia się w ciepłym i wilgotnym klimacie. Drzewo może dożyć 80 lat. Owocuje po 10. Zbiera się je zielone i suszy na słońcu, aż staną się czerwonobrunatne. Należy uważać, by nie pomylić anyżu jadalnego gwiazdkowego z trującym anyżem japońskim. Olejek eteryczny wzmaga skurcze jelitowe. Anyż w małych dawkach działa wykrztuśnie, łagodnie rozkurczająco, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.


  • Wskazania


    Stosuje się go w leczeniu zaburzeń trawienia (wzdęcia, odbijanie się) oraz nieżytach górnych dróg oddechowych. Jest również używany jako przyprawa. Stosowany jest do produkcji słodyczy, np. cukierki Kopalnioki - produkowane w Pszczynie oraz w gorzelnictwie, np. greckie ouzo.


  • Uwagi


    Trujący anyż japoński ma zapach terpentyny, smak wyraźnie kwaśny a później gorzkawo-palący. Uważaj, by nie pomylić go z anyżem gwiazdkowym. Anyż shikimi (japoński)jest mniejszy, a jego mieszki mają bardziej zwartą postać.


  • Stosowanie


    Doustnie: Zaburzenia trawienia. Łyżeczkę suszonych owoców zalać fliżanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 10 minut, pić 2 filiżanki dziennie przed posiłkiem.

    Ouzo: wódka na bazie anyżu w małych ilościach wykazuje podobne właściwości.



Dodał: Oriente

Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!