partnerzy


projekty domów

Zioła ogrodowe

  • Chrzan pospolity (Armoracia rusticana)


    Inne nazwy to chrzan zwyczajny, chrzan, chran, chrzan dziki, długi

     Dorasta do 1,5 m wysokości. Pochodzi z połdniowo-wschodniej Europy. Liście jajowate, podłużne, białe kwiaty wyrastają w szczytowych zakończeniach liści. Owocem są kuliste, gdy wyschną - pękają. Korzen ma biały miążs i barwę jasnobrązową. To on jest częścią często używaną jako produkt spożywczy.


  • Działanie


    Olejek zawierający związki siarkowe sprawia, że chrzan ma właściwości odkażające, poprawiające trawienie. Charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C, zapobiega szkorbutowi. Chrzan działa rozgrzewająco, wywołując chwilowe podrażnienie i zaczerwienienie błon śluzowych.


  • Wskazania


    Dziś rzadko zalecają go lekarze, choć poprawia i pobudza trawienie - szczególnie tłustych, ciężkostrawnych potraw. Ma również zdolność rozrzedzania wydzielin, może być stosowany w leczeniu kaszlu i zapalenia oskrzeli. Miazga może być wykorzystywana jako lek rumieniący.


  • Uwagi


    W nadmiarze, w postaci nalewek i wyciągów może wywoływać podrażnienia, przekrwienia oraz zapalenia. Może spowodować podrażnienie skóry.


  • Stosowanie


    W Polsce nie ma gotowych preparatów zawierająych przetwory z chrzanu. W innych krajach znajdziemy syropy przeciwkaszlowe.





Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!