partnerzy


projekty domów

Zioła ogrodowe

  • Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra)


    Bylina osiągająca 1 m wysokości. Z wysokiej łodygi lukrecji wyrastają jaskrawozielone, naprzemianległe liście, składające się z kilkunastu liści. Fioletowe, lila, czasem białe kwiaty są zebrane w grona. Owocem jest strąk wilekości do 2 cm.

    Surowcem leczniczym są korzenie i rozłogi, które zbiera się w 3-4 roku uprawy. Suszy się je na słońci, myje i kroi w talarki, miele i proszkuje. Ze swieżego surowca wyciska się sok.

    Składniki lecznicze korzeń lukrecji zawiera 1% wielocukrów, kumaryny, fitosterole, flawonoidy, saponiny trójerpenowe -  kwas glicyryznowy. Zawiera śladowe ilości olejku eterycznego, nadającego charakterystyczny zapach lukrecji.


  • Działanie


    Działa wykrztuśnie i przeciwkaszlowo, zwiększa odporność, przeciwdziała próchnicy i tworzeniu się kamienia nazębnego. Lukrecja może działać rozkurczająco oraz osłonowo na wątrobę.


  • Wskazania


    Stosować w zaburzeniach trawienia (wzdęcia, zła przemiana materii, gazy, odbijanie się). Łagodzi kaszel i przynosi ulgę w dolegliwościach jamy ustnej i gardła. Dzięki zawartości gliceryzyny lukrecja przeciwdziała wrzodom żołądka i stanów zapalnych.


  • Uwagi


    Stosując korzeń lukrecji ogranicz spożycie soli. Kuruj się od 4-6 tygodni, nie dłużej. Maksymalna dawka to 100 mg na dziennie. Nie stosować w przypadku nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, w czasie ciąży i niewydolności wątroby.


  • Stosowanie


    Doustnie

    Odwar: 1-1,5 g oczyszczonego korzenia zalać filiżanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 min, pić 2 filiżanki dziennie podczas posiłku





Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!