partnerzy


projekty domów

KUCHNIA W OGRODZIE - Tort z dyni

Ciasto: 6 żółtek, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki siekanych lub grubo zmielonych nasion dyni, 1-2 krople olejku migdałowego, 10 białek, 3 łyżki tartej bułki.

Krem: 10 dag cukru, 3 jaja, 25 dag masła, 2 łyżki drobno zmielonej kawy naturalnej.

Syrop: szklanka wody, 6 dag cukru, kieliszek rumu.

  Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Uprażyć na patelni nasiona (trochę odłożyć do przybrania tortu). Do masy dodawać na przemian łyżkę zimnej wody i łyżkę nasion, wlać olejek. Ubić pianę i, delikatnie mieszając, połączyć ją z ciastem. Wyłożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką . Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza około 30 min. Ubić masło na pulchną masę. Jaja utrzeć z cukrem na parze i ostudzić, po czym powoli dodawać je do masła delikatnie mieszając. Dosypać kawę i znowu wymieszać. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, wlać rum. Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, nasączyć je przygotowanym wcześniej ponczem. Przełożyć krążki ciasta kremem i udekorować uprażonymi nasionami.




Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!