partnerzy


projekty domów

KUCHNIA W OGRODZIE - Zupa szpinakowa

Przygotowanie:

czas: 60 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łżki masła
2-3 łżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

 
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w  rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a następnie obrany ziemniak.

 

Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę muszkatałową. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę.  Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tartym serem.




Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!