partnerzy


projekty domów

KUCHNIA W OGRODZIE - Szparagi z grilla

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: pęczek zielonych szparagów, ząbek czosnku, łyżka oliwy, sok z cytryny, dwa strąki czerwonej papryki, bazylia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Obrane i umyte szparagi bez twardych końcówek gotujemy krótko w osolonej wodzie z masłem przez około 10-15 minut.

Średnio miękkie szparagi grillujemy na folii aluminiowej. W tym czasie przygotowujemy dip paprykowy: Oczyszczoną z gniazd nasiennych i umytą paprykę grilujemy aż skórka zbrązowieje.

Następnie kroimy w kostkę. Miksujemy w blenderze razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną oliwy, solą i pieprzem do smaku. Grillowane szparagi podajemy z dipem paprykowym oraz innymi warzywami lub mięsem z grilla. Smakosze mają powód do radości! W sklepach pojawiły się właśnie delikatne pędy białych i zielonych szparagów. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc go w pełni wykorzystać i zaserwować szparagi w sposób klasyczny lub bardziej wykwintny.


Dodał: dorin

Zaloguj się, by skomentować

Komentarze (1)

VENDI 9 maja 2012 15:15 #1 reply report
bardzo lubię szparagi