partnerzy


projekty domów

KUCHNIA W OGRODZIE - Sałatka z rzodkiewką i zielonym ogórkiem

Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką

 

Przygotowanie:

2 główki sałaty (zielonej, czerwonej, rzymskiej, lodowej, maślanej dowolnie)

pęczek rzodkiewek, świeży ogórek, 3 ząbki czosnku, pęczek koperku,

szklanka jogurtu 0%, sok z cytryny lub vinegar, cukier, pieprz i sól (lub w ich miejsce sos sałatkowy włoski)

 

Sałatę podzielić na listki, umyć, osuszyć. Umyć i osączyć ogórek, koperek i rzodkiewki. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli i wymieszać z jogurtem. Dodać posiekany koperek, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Lub dodać łatwy w przygotowaniu sos włoski jednego z producentów. Rzodkiewki pokroić w plasterki, sałatę ręcznie podzielić na równe kawałki.

Wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Surówkę wyłożyć do salaterki i posypać nieboranym pokrojonym w pałeczki ogórkiem. Podawać na do 40 minut po przygotowaniu, nie później.




Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!