partnerzy


projekty domów

ENCYKLOPEDIA ROŚLIN - Cebula

Nazwa polska: Cebula
Nazwa łacinska: Allium cepa L
Rodzina: czosnkowate
Pochodzenie: Azja Środkowa
Pokrój: Łodyga Jest bardzo skrócona (tzw. piętka). Kwiatostany wynoszone są w górę na dętych głąbikach, bardzo podobnych do liści. Głąbiki nad cebulą przechodzą przez tzw. łodygę pozorną, czyli rurkę tworzoną przez zwinięte i skrócone liście asymilacyjne. Liście Częścią jadalną cebuli są liście (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę – organ spichrzowy. Z cebuli wyrastają także liście asymilacyjne – zielone, obłe i dęte. Są one rzadziej spożywane (częściej używa się takich liści szczypiorku). Kwiaty W drugim roku uprawy cebula wykształca pędy kwiatostanowe (głąbiki) wysokości 90-190 cm zakończone kulistymi baldachami zawierającymi 50-1000 kwiatów. Owoce Torebki zawierające zwykle 6 trójgraniastych czarnych pomarszczonych nasion (250-370 szt./g). Korzeń Cebula wytwarza wiązkowy system korzeniowy sięgający 30-40 cm.
Opis:

CIEKAWOSTKI:

Wyciąg z cebuli z odrobiną miodu pomaga na porost włosów, wzmacnia je i zagęszcza przeciwdziałając łysieniu.

Dawniej, na podstawie grubości skóry cebuli przepowiadało się pogodę. Gdy skóra była cienka zapowiadała się łagodna zima, a gdy gruba i twarda, przeciwnie zima miała być długa i ostra.

Cebula ma silne właściwości bakteriobójcze. Zawiera wapń, potas, mikroelementy, błonnik i sporo witaminy C.

Istnieją dowody na to, ze starożytni Grecy spożywali surową cebulę w trakcie przedstawień teatralnych. 

Olejek eteryczny, który nadaje jej specyficzny zapach i smak to dwusiarczek aliopropowy.

Cebula zawiera witaminę A, która chroni przed tzw. kurzą ślepotą, poprawia wygląd skóry i ma wpływ na rozwój, wzrost dzieci. B1 - niedobory tej witaminy mają związek z zaburzeniami układu nerwowego. B2 - jej witaminy powoduje

 

 

Stanowisko: Cebula wymaga gleb bardzo żyznych, o dużej zawartości próchnicy. Istnieje kilka sposobów sadzenia. Bezpośrednio z dymki - wczesną wiosną (w marcu). Lub z nasion na przełomie lutego i marca, do wcześniej przygotowanych doniczek, by następnie je wysadzić do ziemi, gdy już wykiełkują. Najlepiej wysiewać cebulę w proporcji 5 g na 10 m2, wprost na miejsce wzrostu, nawet w połowie kwietnia, w rzędach co najmniej 30 cm, na głębokości 1-2 cm. Roślina wolno kiełkuje, wschodzi po około 20 dniach.
Galeria:

Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!