ENCYKLOPEDIA ROŚLIN - Jałowiec pospolity
Nazwa polska: | Jałowiec pospolity |
---|---|
Nazwa łacinska: | Juniperus communis |
Rodzina: | cyprysowate |
Pochodzenie: | Zwany bywa również jodłowcem. Bardzo popularny, dwupienny krzew iglasty, który może osiągać znaczne rozmiary, należący do rodziny cyprysowatych. Jest długowieczny. |
Pokrój: | Dorasta nawet do kilku metrów. Jego igły wyrastają w grupkach po trzy, są wąskie i kłujące. Jego zielone, kuliste szyszkojagody dojrzewają w drugim roku od pojawienia się i stają się bardziej zdrewniałe oraz przyjmują fioletową barwę. |
Opis: | Właściwości i działanie lecznicze: Jałowiec zawiera takie substancje jak: kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, cukry, olejki eteryczne, witaminę C oraz związki żywicowe. Jałowiec stosowany bywał do jako środek moczopędny oraz żółciopędny, przy chorobach nerek i wątroby oraz problemach trawiennych. Owoce pobudzają apetyt. Olejek jałowca ma właściwości drażniące, więc nie należy stosować go bez porady lekarza lub farmaceuty. Przyprawy ani „leku” nie mogą stosować kobiety w ciąży, ponieważ olejki zawarte w jałowcu silnie drażnią nerki. STANOWISKO Najodpowiedniejszym dla niego miejscem są tereny o glebie zakwaszonej i jałowej. Uwielbia stanowiska słoneczne i piaszczyste. |
Stanowisko: | ZBIÓR I KONSERWACJA: Właściwości lecznicze i przyprawowe maja owoce jałowca. Należy je zbierać późną jesienią najczęściej we wrześniu i październiku. Suszymy je w pomieszczeniach ciepłych (o temperaturze do 30 stopni) oraz przewiewnych. Co kilka dni należy poruszać suszem, aby nie leżał cały czas nieruszany. Owoce trzeba oddzielić od zanieczyszczeń, niedojrzałych owoców i igliwia. Suszymy do czasu uzyskania surowca o czarnej barwie, który po ściśnięciu w palcach wydziela lepką smółkę (owoce nie mogą być przesuszone UWAGA ! Jałowiec pospolity bardzo często mylony jest z trującym dla człowieka jałowcem Sawina. |
Galeria: | |
Dodał: | ![]() |



