partnerzy


projekty domów

ENCYKLOPEDIA ROŚLIN - Oregano

Nazwa polska: Oregano
Nazwa łacinska: Lamiaceae
Rodzina: jasnotowate
Pochodzenie: Oregano należy do rodziny jasnotowatych , występuje w Europie i Azji Środkowej, zawleczone przez Hiszpanów do Ameryki Północnej. W Polsce występuje na całym terytorium i jest pospolity zwana lebiodką pospolitą.
Pokrój: Wzniesiona, prosta, sztywna, czterokanciasta, rozgałęziona, o wysokości do 80 cm. Cała jest owłosiona, czasami wybarwiona na purpurowo. Cała roślina wytwarza silny, przyjemny zapach. Liście Wszystkie liście ogonkowe, jajowate, tępe, całobrzegie, czasami słabo ząbkowane. Ulistnienie naprzeciwległe. Na liściach występują drobne, przeświecające punkty. Są to gruczoły wytwarzające olejki eteryczne. Kwiaty Wyrastają w szczytowych podbaldachach. Są przedprątne, jedno, lub obupłciowe, zapylane przez błonkówki. Ich kielich ma jajowatotrójkątne, zaostrzone ząbki, korona o długości 4-6 mm ma różowoliliowy kolor i jest wargowa. 3 klapy dolnej wargi są okrągłe, warga górna i środkowa klapa dolnej wargi są nieco wycięte. Występują małe przykwiatki, o szerokości większej niż ich długość. Owoc Rozłupnia zawierająca 4 brunatne, kulistojajowate rozłupki. Kłącze Silnie rozgałęzione, z licznymi rozłogami.
Opis:

Jest rośliną trwałą, intensywnie pachnącą, miododajną. Oregano zwalnia wzrost bakterii w pożywieniu. Przyprawy takie jak oregano, cynamon i czarny pieprz są znane jako czynniki powodujące zwolnienie rozwoju bakterii lub eliminujące je z pożywienia. Dzięki takim właściwościom, przyprawy mogą być alternatywą dla środków konserwujących. Problem stanowi ich wyrazisty smak i zapach, który wyklucza możliwość dodawania ich w większej ilości do produktów żywnościowych.

Stanowisko: Działanie : wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niedoczynności wątroby. Zbiór i suszenie : zbiera się ziele w okresie kwitnienia i suszy w przewiewnym miejscu (zawieszone w pęczkach). Sztuka kulinarna: roślina przyprawowa w kuchni wielu narodów, głównie zachodnich. Wchodzi m.in. w skład ziół prowansalskich. Lebiodki używa się do sosów, pizzy, przyprawiania mięsa, sałatek.
Galeria:
Dodał: dorin

Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!