partnerzy


projekty domów

Aktualności

2020-12-31 11:37:50



10 pomysłów, co zrobić z choinką po świętach


Inwencja ludzka nie zna granic. Sprawdź pomysły na zagospodarowanie choinki w myśl zasady zero waste. 

 

1. Kompost - masz wygospodarowany kącik na kompostowanie? Potnij choinkę większym sekatorem, gałęzie możesz zostawić do wysuszenia i wykorzystać na:

 

 

 

 2. Ognisko – o ile prawo Ci tego nie zabrania, to możesz zrobić zimowe ognisko. Mam znajomego, który zbiera choinki i w styczniu zwykle w okolicy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy robi olbrzymie ognisko ze śpiewami i imprezą.

 

3. Rogolka, mątewka lub gwiazdka - z rozgałęzionego szczytu choinki możesz wykonać narzędzie kuchenne do mieszania. Ten przyrząd nosi różne nazwy w zależności od regionu.



4. Brązowy pojemnik lub worek na biodegradowalne odpady -Możesz też pociąć choinkę na kawałki i oddać wraz z odpadami. To chyba najpopularniejsza forma utylizacji świątecznego drzewka. ści czy choinka to wcale nie taki straszny widok - to ostoja życia w zimowe, zimne dni.

 

5. Możesz gałązki wykorzystać jako osłona dla róż, krzewów ciepłolubnych - termoizolacja to nośny temat XXI wieku, więc oprócz ścian obłożonych wełną lub styropianem możesz docieplić roślinność w ogrodzie.

 

6. Choinka dla konia - w zimie niektórzy właściciele stajni mogą chcieć przyjąć drzewka jako uzupełnienie diety dla podopiecznych. Iglaki zawierają witaminę C wspierające odporność, pędy sosny działają też kojąco, bakteriobójczo na drogi oddechowe. Dawniej rzucano kaszlącym koniom sosnowe gałęzie do żłobu, podgryzanie 'choinek' to koński sposób na inhalacje.

 

7. Ozdoba balkonu w miejsce pelargonii lub innych kwiatów -  możesz pociąć choinkę i upiększyć sobie gałęziami balkon.

 

8. Zmielić i wykorzystać jako podpałka do grilla- wrzuć choinkę do rozdrabniacza, wysusz i tak powstałe zrębki wykorzystaj jako podpałka pod grilla.

 

9. Utnij gałęzie, uzyskasz tyczkę – sprawdzi się jako tyczka do pomidorów, fasoli, młodych krzewów borówek.

 

10. Zrób sobie nalewkę z igieł sosny lub zjedz swoją choinkę – możesz zrobić z niej napar, ocet. Przepisy tego typu znajdziesz w internecie. Przepis na nalewkę, syrop






Zaloguj się, by skomentować

Skomentuj pierwszy!